Utrustning du behöver

Att vara DJ är en hobby som ser till att förena musikintresset med möjligheten att göra egna produktioner. För vissa kan det till och med vara ett arbete som innebär en inkomst. För att kunna vara en duktig DJ gäller det dock att du köper in rätt utrustning. Om du saknar de materiella möjligheterna att producera och spela upp bra musik kommer du snart att märka att resultatet blir lidande. Även om det innebär en större initial kostnad brukar det väga upp kvalitetsskillnaden som en riktigt bra utrustning kan bidra med. Det gäller i såväl produktionsfasen som under själva spelningarna.

Utrustning för produktionen

Som DJ tillbringar du mycket tid med att lyssna på musik och sätta ihop olika delar till en helhet. I vissa fall kan en studio vara det bästa alternativet. Det gäller särskilt dig som börjar bli seriös med DJ-andet och vill ta det till nästa nivå. I en studio får du garanterat arbetsro och tillgång till den allra bästa utrustningen. Dessutom har du möjlighet att ta in sång och instrument om du vill vara innovativ i ditt musikskapande. En studio kan hyras av privatpersoner – men dagshyran är ofta hög. Det gör att det fungerar bäst om du är säker på att du kommer att kunna vara produktiv under tiden.

För dig som ännu håller DJ-skapet på hobbynivå finns det andra alternativ som kan vara mer prisvärda. Här finns exempelvis valet att skapa en egen studio i hemmanivå. Du som är – eller vill bli – DJ får räkna med att en stor del av dagens musikskapande sker digitalt. Det betyder att din dator är grundbulten för din verksamhet. Se till att köpa in en kraftfullare dator som kan klara av att köra flera program samtidigt för att du ska kunna få ut mest av din produktionstid. Därtill behöver du någon typ av datorprogram som tillåter dig att sätta ihop låtar på ett enkelt och naturligt sätt. Det finns flera program av den typen och du kan välja det som passar ditt musikskapande bäst.

Utrustning för spelningar

När det är dags för själva huvudarbetet – att spela upp din eller någon annans musik i ett offentligt sammanhang – gäller det också att vara väl förberedd. Särskilt viktigt är det att ha en mixer av hög klass. Det är ett bord med många olika inställningar som låter dig justera olika typer av faktorer som gör att musiken låter precis så som du vill ha den.