Teknik

Älskar du musik och nattliv? Att kunna arbeta och få betalt för det som är ens största intresse är en dröm för många. Kanske är DJ ditt nya jobb? Det krävs dock lite fler kunskaper än att spela bra låtar som folk blir dansglada av.

Utrustning

Att ha en bra utrustning är a och o. Du behöver inte rusa iväg och köpa en ny utan det finns många olika CD-spelare att köpa begagnade. Dessutom behöver du en bra mixer. Som nybörjare kan du nöja dig med en som har två till fyra kanaler. Ett bra tips är att du köper en ny sådan eftersom den bör fungera riktigt bra. En fråga som är viktig att ta ställning till är om du ska spela CD eller vinylskivor. Om du väljer CD bör du ha minst två stycken eller en dubbel. Hörlurar, förstärkare och ett stort sortiment av CD-skivor är också ett måste. Om du väljer vinylskivor är det samma saker som gäller plus ett gediget sortiment av vinylskivor.

Har du taktsinne?

Om du inte har bra taktsinne kommer du snart att träna upp det. Beatmixing är när du får två låtar att gå i takt med varandra, vilket är mycket viktigt att det gör. Här måste du oftast justera takten, det vill säga öka eller minska tempot i låtarna för att de ska gå in i varandra på ett smidigt sätt. Börja helst med att lyssna på clubmixar av olika låtar och lägg märke till hur du först hör basen och sedan byggs låten upp mer och mer. Vad är BPM? Denna beteckning står för Beats per minute och det är det du måste ha koll på när du ska mixa låtar så att de går in i varandra.

Några ord på vägen

Tänk på att du som DJ är en konstnär eller artist som ska underhålla publiken. Det är inte du själv som ska underhållas utan du måste ha koll på hur din publik upplever den musik du levererar. Att vara kreativ och påhittig är viktigt men för att kunna vara det måste du känna till att de små tekniska detaljerna som du kan använda dig av. En input play är något du kan använda dig av när du är mer van. Det fungerar så att du utnyttjar kanalreglarna och drar ner dem så att volymen blir lägre vid ett break i låten och sedan drar du upp dem till max. Detta fungerar bäst på låtar som publiken kan eftersom de måste vara beredda på huvudslingan som kommer efter ett break.