Kända Svenska DJ´s

Sverige ligger verkligen i framkant med att leverera duktiga svenska DJs till omvärlden. Elektronisk dansmusik är den genre som ligger till grund för de svenska stjärnskotten. En genre som spelas lika mycket på radion som på klubbar världen över. Den tekniska utveckligen har här varit en bidragande faktor som gjort DJ-båsen lika viktiga som elgitarren. Dessutom har svenska DJs inte endast blivit förknippade med deras musik utan också för deras image. Offentliga personer som figurerar i reklamer, filmer, musikvideos och som gäster på de hetaste festerna.

Flera av de kända svenska DJ´s som finns idag har verkligen lagt ner mycket tid för att nå till toppen. Ofta har det börjat med ett intresse för musikgenren som har utvecklats till att själva börja praktisera det och skapa egen musik. Flera av de har också gått på en dj-skola och har startat sin karriär med gratisspelningar och oändligt många hårda arbetstimmar.

Swedish House Mafia

Vem har inte hört talas om Swedish House Mafia? Den välkända svenska DJ-gruppen som har synts världen över. Trion Axwell, Sebastian Ingrosso och Steve Angello bildades under namnet Swedish House Mafia redan år 2005 men blev inte riktigt kända förrän år 2010. Det året släppte de nämligen hitlåten ”One”. Efter det har deras karriär fortsatt skjuta i höjden med låtar som ”Miami 2 Ibiza”, ”Save the World” och ”Don´t You Worry Child”. År 2013 blev deras sista år ihop och numera producerar de musik var för sig, fortfarande lika kända inom musikbranschen som tidigare.

Avicii

Ett annat svenskt stjärnskott inom branschen är Avicii som slog igenom med låten ”Levels”. Denna låt blev det riktiga genombrottet för honom efter populära låtar som ”Ridvan” och ”Bromance” bakom sig. Avicii heter egenligen Tim Bergling och hans DJ-karriär började som en hobby vilket sedan växte till att bli hans levebröd mycket tack vare goda kontakter. Efter succén med ”Levels” pumpade han ut genomarbetade album som ”True” och ”Stories”.

Swedish House Mafia och Avicii kan nog rankas som två av de hetaste namnen världen över när det gäller DJ´s och elektronisk dansmusik. Men listan över kända svenska DJs slutar verkligen inte här. Läs mer om andra kända profiler nedan.

Andra kända svenska DJ´s

Alesso, Eric Prydz, John Dahlbäck, Adrian Lux, Style of Eye, Otto Knows, Icona Pop och Rebecca & Fiona är exempel på andra kända DJ´s. Liksom Swedish House Mafia och Avicii har deras musik spridit sig världen över. Det är roligt att inte endast manliga svenska DJs syns världen över utan även kvinnliga DJ´s. Rebecca & Fiona är stjärnduon som har gett ut kända låtar som ”Bullets”, ”Boy” och ”Turn It Down”. De har spelat världen över och imponerat både på klubbar och stora festivaler.

Duon Icona Pop som består av Aino Jawo och Caroline Hjelt är ett annat exempel på en kvinnlig DJ-grupp som har blivit kända både i Europa och USA. Deras musik är en blandning av house och indiepop. Låtar som ”I love it”, ”Emergency” och ”Brightside” har spelats hårt på både kasinon, klubbar och radiostationer.